Carxofes amb cloïsses


Tot i que ja vaig publicar, al 2016, una recepta de Carxofes amb cloïsses, avui n’he fet una altre una mica diferent, amb un resultat més gustós doncs ho he cuinat tot una mateixa cassola. Val a dir que les carxofes són de Navarra, recentment arrencades (allà les venen per unitats i amb la branca per mantenir-les fresques!) i és clar, això facilita les coses (cocció més curta al ser més tendres) i augmenta les possibilitats de que quedin excel·lents!

Ànims!

Ingredients:

 • Carxofes, jo n’he fet 18 per 6 personesCarxofes-cloisses (3)
 • Mig kilo de Cloïsses
 • All
 • Ceba tendra
 • Julivert
 • Sal
 • Mig got de vi (blanc)
 • Farina
 • Aigua
 • Oli d’oliva

Elaboració:

 1. Tant bon punt arribis a casa amb les cloïsses, posa-les en abundant aigua freda amb molta sal. Així eliminaràs qualsevol impuresa o rastre de sorra que portin, tot i que si són de primera qualitat, quasi no en sortirà res! I també desfés-te de les penques de les carxofes, com us deia a Navarra les venen per unitats, d’una mida més aviat petita, el que fa que siguin molt tendres i no tinguin quasi pèls, i a més a més amb mitja planta!Carxofes-cloisses (2)
 2. En el moment de començar a cuinar, el primer que has de fer és posar un bon raig d’oli d’oliva a escalfar, picar i daurar suaument un parell d’alls. Millor afegir l’all quant l’oli no sigui encara massa calent, de manera que tindràs més marge per evitar que es cremi i amargui.

   

 3. Seguidament afegir-hi una bona quantitat de ceba tendra també finament picada, i un bon grapat de sal. Deixa a foc viu que es sofregeixi, però no cal que agafi massa color. Mentre, ves pelant les carxofes. A mi m’han ajudat la Carlota i la Paula i les han deixat perfectes!!!
 4. Quant la ceba ja sigui tot just una mica més que transparent, posa el sofregit a una banda i afegeix les cloïsses per a què s’obrin. Un cop obertes, treu-les de la cassola per evitar que és coguin massa.

   

 5. Mentre s’obren les cloïsses, acaba de pelar el peu de les carxofes, i talla-les en quatre (o vuit, segons la mida) i, si porten pèls (aquestes quasi no en porten!), treu-los amb una puntilla (ganivet amb punxa). Afegeix-les a la cassola un cop retirades totes les cloïsses. Aprofita també per a picar força julivert.

   

 6. Quan les carxofes hagin agafat una mica de color, fes un forat al centre de la cassola i afegeix la cullerada de farina. Deixa que es cogui amb l’oli que quedi a la cassola i tot seguit remena bé per a què es barregi i no es cremi. Aquesta farina servirà per espessir la salsa.
 7. Quan ja hagis remenat la farina cuita, afegeix mig got de vi blanc, deixa que evapori l’alcohol a foc fort. Afegeix la meitat del julivert i tot seguit afegeix un o dos gots d’aigua, per tenir un parell de dits d’aigua a tota la base de la cassola, i tapa-la. Així couràs les carxofes amb una combinació d’aigua i vapor que farà que conservin tot el seu gust.
 8. Compta uns 10 minuts, obre la cassola i afegeix les cloïsses per a què es barregin bé els gustos. Deixa uns quatre minuts més tapat i ja podràs servir. Abans, però, afegeix la resta del julivert picat. Bon profit!

   

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s