Mermelada de taronja amarga


Amb uns amics hem consolidat una excursió cap a terres Gironines a buscar Senglars, Pollastres, Ànecs i Llorer… i aquest any, a més a més, ens hem endut unes quantes taronges bordes, més conegudes per amargues, que feien una olor que convidava a menjar-les a queixalades! El propietari del taronger (i criador dels pollastres), ens va dir que les menjava en amanida, bullides 3 o 4 hores, o bé en mermelada, i això és el que n’he fet jo… Amarga, molt amarga, però bona per acompanyar un bon formatge!

Ànims!

Ingredients:Mermelada-taronja-amarga (2)

 • Taronges bordes, les que veus a la imatge van ser suficients per a un tarro mitjà.
 • Sucre, el mateix pes que les pells de taronja que afegeixis a la mermelada
 • Mig got de whisky

Elaboració:

 1. Les taronges bordes no contenen massa aigua, i per tant s’han d’hidratar abans de poder-ne fer suc o qualsevol altre us comestible (aquestes taronges les fan servir per a ambientadors i perfumeria ja que al estar els aromes molt concentrats, no cal eliminar-ne l’aigua!). Així que el primer pas consisteix a deixar les taronges un mínim de 24h en aigua. Un cop hidratades, neteja bé les taronges amb un raspall o similar, ja que n’aprofitaràs les pells, i talla-les per la meitat.
 2. Extreu tot el suc que puguis de les taronges, conservant tota la polpa i les llavors, que contenen pectina i ajudaran a espessar la mermelada. Evidentment conserva fins a la última gota de suc i també les pells, ja que les afegiràs a la mermelada.
 3. Posa a bullir la polpa i les llavors, afegint-hi aigua, fins a cobrir tot el contingut que hagis pogut recuperar. Posa el foc ben baix, es tracta de que les llavors deixin anar la pectina que porten i que juntament amb la polpa, es faci com una gelatina.
 4. Mentre es bull la polpa, escull les pells més vermelles de les taronges, i treu-ne tanta part blanca com puguis. T’ha de quedar només la pell vermella, ja que la part blanca et deixaria una textura no massa agradable. És un procés laboriós però necessari per a arribar a un bon resultat!
 5. Has de pesar la pell que hagis obtingut, ja que faràs servir la mateixa quantitat de sucre que de pells. I ja pots començar la cocció pròpiament dita de la mermelada, amb el sucre, les pells, el suc i el got de whisky.
 6. A la preparació anterior, afegeix-hi la gelatina que haurà fet la polpa i les llavors. Passa-la per un colador, prement amb una cullera, i aprofita fins a la última gota.
 7. Passats uns 20 o 25 minuts, comença a provar si la textura ja és de mermelada… suques una cullera, la poses en un plat fred, i si fa llàgrima, és a dir, es queda enganxada tant a la cullera com al plat, aleshores ja està llesta. Compte el sucre no comenci a caramelitzar.

 8. Tingues un pot bullit uns quants minuts, tapa inclosa, i emplena’l amb la mermelada ben calenta. Tapa’l, posa’l cap per avall, i deixa que es refredi. I llestos!

   

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s