Arròs a la llauna amb ceps i salsitxes

el

A Puigcerdà hi ha un restaurant, La borda del Ceretà, on claven els arrossos a la llauna; són arrossos de muntanya amb la particularitat que els acaben a una llauna, fent una capa molt fina, de manera que queden molt secs i sucarrats, i amb una gran potencia de sabor.

Així que tal dit tal fet, un dia que teniem convidats a casa vaig intentar-ho. No vaig aconseguir el seu punt de sequedat, però veureu que no en van deixar ni un sol gra! Ànims!

Ingredients (a la foto per a 4 adults i tres nens):

 • Arròs, 80gr per persona
 • Arros-llauna-ceps-salsitxa-patata (2)Salsitxes, 1 per persona més una de regal
 • Ceps, uns 20 grams si són secs
 • Cigrons, 100 grams ja bullits
 • Ceba tendra, 3
 • Tomàquets
 • Pebrot vermell
 • Una cullerada de pebre vermell
 • Vi Ranci, mig got
 • Un parell de patates
 • Oli
 • Aigua o brou

Elaboració:

 1. El primer pas consisteix a fregir les salsitxes, tallades a trossets petits, en la cassola amb una mica d’oli. No facis els trossos massa petits, que se’t desfaran, i has de tenir l’oli ben calent, per tal de que es caramel·litzin i així aportin tot el seu sabor.
 2. Mentre les salsitxes queden ben rosses, esmicola les cebes.
 3. I el pebrot vermell (era molt gran, fes-ne servir només un quart), i posa a hidratar els ceps (si són secs)
 4. Quan les salsitxes siguin rosses, afegeix la ceba i el pebrot vermell a la cassola. Afegeix sal i ves remenant per evitar que es cremi, però recorda que com més sofregeixi tot plegat, més gust tindrà l’arròs. Com sempre, un bon sofregit és essencial!
 5. Quan el sofregit estigui al punt, afegeix els ceps tallats a trossos ni massa grans ni massa petits, doncs sempre és agradable trobar-los quan estàs menjant.
 6. Passats uns minuts, afegeix el mig got de vi ranci, que desglaçarà els sucres que s’hagin enganxat a la base i així podràs seguir la cocció sense perill de que s’enganxi o agafi gust de cremat. Un cop evaporat l’alcohol, fes un forat al centre de la cassola, intenta que hi vagi força líquid, i afegeix el pebre vermell. Així evitaràs que es cremi.
 7. Remena bé el sofregit per repartir el pebre vermell i afegeix-hi el tomàquet ratllat i col·lat. No massa, que doni una mica de color i aporti aigua però que no domini. Mentre el tomàquet s’asseca, talla les patates a quadrats petits, d’una mida similar a la dels cigrons (és un dir, seran més grans, però intenta-ho!)
 8. Un cop el tomàquet sigui sec, afegeix l’arròs i deixa’l fregir una mica, fins que comenci a quedar transparent. Així assegures que quedi ben solt passada la cocció i aguanti bé l’assecat a la llauna. Escalfa el forn a 220º!
 9. Quant l’arròs sigui transparent, comença a mullar-lo amb l’aigua o el brou. Jo aquest cop he fet servir un brou molt lleuger, fet amb un coll de pollastre i mitja carcanada i una mica de vedella picada que va sobrar d’unes hamburgueses, però amb aigua quedarà quasi igual. Ves afegint aigua fins arribar al punt de cocció normal de qualsevol arròs.
 10. Amb la segona llosada d’aigua, afegeix les patates. Si l’arròs en general necessita de 15 a 18 minuts per ser cuit, la patata tallada tant petita només en necessita uns 10, així que no la posis a l’inici o quedarà massa tova.
 11. Quan l’arròs estigui al punt, el passes a una llauna, afegeix els cigrons pel damunt, i enforna’l durant uns 5 a 8 minuts a 220 graus. Ha de quedar ben sec, cruixent, i socarrat. Una delicia! I potser és una sensació meva, però queda més lleuger del que és habitual en els arrossos…Arros-llauna-ceps-salsitxa-patata (41)
 12. I la prova de que va quedar genial!Arros-llauna-ceps-salsitxa-patata (1)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s