Arròs de Llamàntol


A qui no li ve de gust un bon arròs de llamàntol? Una mica caldós, pocs ingredients, i molt gust, segur que quan li trobis el punt el repetiràs sovint!

Ingredients:

 • 1 Llamàntol (o dos, o tres…), ben viuarros-llamantol-2
 • Arròs
 • Carxofes, o mongeta tendra, o res, si no vols.
 • Ceps, també són opcionals.
 • Ceba
 • Pebrot verd
 • Tomàquet
 • Un gra d’all
 • Una cullerada de pebre vermell
 • Aigua o brou de peix

Elaboració:

 1. El primer pas consisteix en trossejar el llamàntol i passar-lo per la cassola en la que faràs l’arròs, de manera que tots els sucs que porta hi quedin a dintre de bon començament. Crec que la forma correcte de trossejar el llamàntol és obrint primer el cap per la meitat, de panxa enlaire, amb un moviment ràpid del ganivet per estalviar patiment. No comencis separant el cos del cap ja que ambdues parts seguiran vives i és una mica angoixant! Quan el tinguis trossejat, una mica d’oli i cap a la cassola; la part de la cua fins que canviï de color, les potes i el cap els pots deixar durant tota la cocció. Recorda abocar tots els sucs del llamàntol a la cassola.
 2. Un cop estigui rosat, enretira les parts de la cua, i comença a fer el sofregit, amb l’all trinxat i de seguida la ceba ben picada. Recorda que és millor picar a mà totes les verdures per evitar picar-les en excés! A foc lent, que es vagi fent sense cremar-se. Afegeix-hi sal per a que la ceba sui, i si s’asseca massa, una mica d’aigua per a rebaixar la temperatura. Jo faig servir aigua de mar, així faig ambdues funcions al mateix temps!
 3. Tot seguit el pebrot verd, també picat i, si voles afegir-hi ceps, comença a hidratar-los ja. Per fer-ho, posa’ls en un bol amb aigua tèbia o lleugerament calenta (però que no s’escaldin). Quan el pebrot verd sigui tou, afegeix el tomàquet.
 4. Un cop el tomàquet estigui ben sofregit, una cullerada de pebre vermell, remenes bé per evitar que es cremi, i hi afegeixes les carxofes i els ceps, amb una mica de l’aigua en la que els has remullat (però amb compte de que no hi caigui sorra ja que a vegades en porten)

 5. Quan el sofregit estigui ben sec, afegeix el brou o l’aigua (millor que els tinguis ja calents), deixa bullir tres o quatre minuts per a que tots els gustos es barregin bé i el sofregit es desenganxi de la base, i afegeix l’arròs. En quant a la proporció de líquid respecte a la quantitat d’arròs, cada arròs és diferent… A vegades al paquet hi ha alguna recomanació, segueix-la i ves provant. Jo per fer-lo caldós hi poso 4,5 vegades el volum, comptant que primer bullirà a foc fort i ja s’evaporarà una mica. Deixa’t una mica de brou bullint al costat per si cal afegir-ne.

 6. Reparteix bé l’arròs i quan faltin uns cinc minuts de cocció, afegeix les parts de la cua del llamàntol. Abaixa el foc fins que s’acabi la cocció de l’arròs. Que sigui caldós no vol dir que el gra hagi de quedar desfet, així que vigila el punt!

 7. El deixes reposar uns minuts, i apa, bon profit!arros-llamantol-1

Un comentario Agrega el tuyo

 1. Max dice:

  Molt bo

  Me gusta

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s