Pollastre de Nadal


A casa el moment més important del Nadal és la Nit de Nadal, que sempre hem celebrat seguint la tradició del nostre pare, una variant del Christkindl (nen Jesús), amb ales d’àngel (la foto de l’esquerra) que deixa els regals sota l’arbre i fa sonar una campana quan marxa per avisar que ja es pot entrar a l’habitació a recollir-los. Ens ajuntem, a casa dels pares, germans, nebots, algún cosí, ties àvies… aquest any 19, però a vegades hem estat més; la taula sempre fa molt de goig, siguem els que siguem! Això si, la meva mare es fa una panxada de cuinar… menys mal que té un bon marmitó 😉

El menú d’aquesta nit té com a plat principal una pava farcida, però aquest any hem fet un pollastre de pagès (de pagès, pagès!), de 5Kg, que vaig anar a recollir encara no se ben bé on de Girona… En realitat, per a tenir a tothom content, també va fer una pava; aquí explicaré el pollastre, però es cuinen els dos exactament igual.

Necessites una bona cassola amb tapa i els següents ingredients:

 • Un pollastre (o pava), ben gran. Aquest feia 5Kg. Si el compres ja net, cal que et deixin la pell del coll per poder tancar-lo i que no s’escapi el farciment.
  • Llard de porc.
  • Vi ranci.
  • Cebetes glassejades amb mantega (i sucre).
  • Un tomàquet.
  • Una branca d’api.
  • Una poma.
  • Sal i pebre.
 • Pel farciment:
  • Mandonguilles lleugerament fregides (com a la recepta Mandonguilles amb cols…)
  • Ceba.
  • Pastanaga.
  • Prunes.
  • Orellanes.
  • Una branca d’àpit.
  • Una branca de canyella.
  • Una poma.
  • Castanyes (si són petites, remullades en aigua, no cal bullir-les)
  • Oli, sal i pebre.

Comencem pel farciment. No en tinc fotos del pas a pas ja que la meva mare ja el tenia fet, però no és complicat. En una paella amb oli, sofregeixes la ceba i l’àpit (amb sal i pebre), tallats petits però no massa, fins que quedin transparents. Aleshores afegeixes la pastanaga, tallada a daus petits, la branca de canyella i la poma, també tallada a daus. Pots mullar-lo amb una mica de vi ranci o aigua si queda massa sec. Quan la pastanaga sigui tova, afegeixes les castanyes, les prunes, les orellanes i les mandonguilles i… ja tens el farciment fet!

IMG_4455[1]

Ara toca netejar la bèstia si és que no l’has comprat ja neta… treus les plomes que quedin, talles les potes, peles el coll desde la base del cap, el talles, tanques els ulls i fiques la mà per darrera per treure tot allò que trobis (pedrer, fetge, intestins, tràquea), amb el bufador pots repassar el pollastre per eliminar el borrissol que quedi i… ja està. A partir d’aquí pots començar a cuinar!

                       

Primer de tot salpebres bé, tant per dins com per fora, el pollastre, i tot seguit el cobreixes bé de llard de porc, també tant per dins com per fora.

Un cop fet això, emplenes el pollastre amb tant farciment com hi puguis encabir, però no et preocupis si te’n sobra (preocupa’t si te’n falta!). Emplena tant pel coll com pel darrera, amb la precaució de què la canyella no et quedi a dintre, ja que podria donar massa gust. El tall del darrera el tanques amb… la poma! La fixes amb broquetes de fusta, travessant de banda a banda.

  

La banda del coll, la tanques amb la pell que has deixat i l’ajuda d’uns escuradents. Un cop ben farcit, brida el pollastre per a que la cocció sigui més uniforme; no hi tenim massa traça, però ha resultat prou efectiu!

  

Poses la cassola al foc amb una mica de llard de porc i, quan s’hagi fos, hi poses el pollastre. Afegeix la branca d’àpit i el tomàquet tallat a quarts, amb pell i tot. Escalfa el forn, a dalt i a baix, a 180º.

  

Afegeix tota la resta del farciment que no ha cabut dins del pollastre, tapa la cassola i cap al forn, durant uns 15 minuts a 180º amb escalfor per dalt i per abaix.

  

Mentre, glasseja les cebetes. És laboriós, ja que primer de tot cal pelar-les, i és un pal! Tens dues opcions, o pelar-les amb ganivet, o bé escaldar-les un parell de minuts i refredar-les de seguida per tal de que la polpa es separi de la pell amb una lleugera pressió. Un cop pelades, les poses a la paella amb mantega, un pessic de sal i força sucre. A foc baix, remenant de tant en tant, fins que les cebes quedin toves per dins i brillants per fora.

Passat el primer quart d’hora a 180º, afegeixes el vi ranci, un got sencer, i poses el forn, altre cop amb la cassola tapada, amb escalfor només per la part de sota durant una hora i mitja.

          

Passat aquest temps, afegeixes les cebetes glassejades a la cassola, fregues la part superior del pollastre amb una mica més de llard, i poses el gratinador del forn per daurar bé la pell. 15 minuts, aquest cop sense tapa.

I aquest hauria de ser el resultat! Un pollastre (o pava) daurat, sucós, deliciosament farcit i llest per a ser compartit amb tota la familia! És millor si el pots fer pel matí, com tots els rostits sempre és més gustós si reposa. Deixa’l refredar i quan comenceu el sopar, l’escalfes al forn. Si la peça és tant gran com aquesta, desbrida-la per tal de que penetri l’escalfor a la junta de la cuixa amb el pit, ja que si no pot quedar rosada… Bon profit i Bon Nadal!

Un comentario Agrega el tuyo

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s