Calamar farcit


Farcir un calamar és d’allò més entretingut… i bo!!! Trobaràs milers de receptes, cadascuna amb un farciment diferent; busca la que més t’agradi, però no et compliquis… menys és més!

Ingredients:

 • Un bon calamar. A casa sempre n’hem fet un de gran, però també en pots fer de petits i posar-ne un per a cada comensal. Avui ha estat un mitjanet, per als quatre (comptant que hi ha dues petites!)
 • Una botifarra. També pots fer-lo amb carn de porc picada, però si tens una bona botifarra, ja no cal que et preocupis per la sal i el pebre.
 • Un ou dur.
 • Caldo de peix.
 • Dues cebes, una de petita per al farciment i una de gran per a la salsa.
 • Tomàquet.
 • Un raig de vi blanc.
 • 4/5 Avellanes.
 • Julivert.
 • Farina.
 • Oli, Sal, Pebre.

 

Elaboració

Per començar, has de preparar el farciment. En una paella prou gran, un rajolí d’oli per sofregir la ceba.

En una altre paella, més petita, hi poses un rajolí d’oli i una mica d’aigua, per començar a coure les ales i potes del calamar. Així quedaran ben toves, ja que al començar la cocció en fred i poc a poc no s’encongiran les fibres.

Mentre, pots anar fent el caldo de peix. Jo ja tenia un fons congelat, molt neutre, així que hi he afegit una espina de rap i alguna pota de calamar que tenia congelada (de la recepta Bombó de jarret de vedella)

Quan la ceba ja estigui marró, peles la botifarra, la esmicoles i la barreges amb la ceba.

Seguidament hi afegeixes també les ales i potes que tenies coent a l’altre paella, que mentre s’ha fet la ceba ja hauran quedat molt toves, i remenes durant un parell de minuts a foc viu per que la carn quedi cuita.

Finalment, l’ou dur, que trinxes i barreges amb la resta del farciment. En aquest punt, apagues el foc i deixes refredar el farciment per tal de que la següent operació no t’escaldi els dits!

Quan es pugui manipular el farciment sense cremar-te, ja pots començar a farcir el calamar (ben net!). Jo faig servir una mànega pastissera, em sembla que és més fàcil, però amb una cullera també ho pots fer. Quan el tinguis farcit, un parell d’escuradents per tancar-lo i apa, a seguir cuinant!

Enfarines el calamar i, amb una mica d’oli, el fregeixes per totes bandes. Compte no cremis l’oli ja que el faràs servir, junt amb la farina que hi quedi, per a fer la salsa, que així ja quedarà espessa.

Enretires el calamar, i en el mateix oli, sofregeixes la ceba gran, tallada petita.

Quan sigui ben marró, afegeixes un parell o tres de tomàquets ratllats (jo els tinc en conserva, és el pot que pots veure a la foto dels ingredients) i, quan el tomàquet estigui ben reduït, hi tires un raig de vi blanc.

Un cop evaporat el vi blanc, ja pots posar el calamar i el cobreixes fins a la meitat amb el caldo de peix. L’has de coure uns 25/30 minuts. Als 15 minuts, tombes el calamar i, si la salsa s’està quedant massa seca, o bé tapes la cassola o bé afegeixes una mica de caldo o aigua.

Quan quedin uns cinc minuts de cocció, fas una picada, en aquest cas amb avellanes i julivert (no tenia res més!), però fes-la com la facis habitualment (ametlles, pa torrat, julivert, el que vulguis…)

En aquest punt, és millor deixar refredar el calamar i guardar-lo per a consumir-lo al dia següent. El repòs li senta molt bé i a més a més es tallarà millor!

El dia que el vulguis consumir, el talles en fred, ja que serà més difícil que el farciment es desfaci, l’escalfes al forn i el serveixes amb arròs blanc ben cobert amb la salsa. Per cert, la salsa, mentre la escalfava, l’he passat pel túrmix. No ho faig massa sovint, quan és per a acompanyar carns mai, però avui m’ha semblat que hi era adient.

  

I bon profit!!!

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s