Orada a la sal (a la mitja sal!)


Cuinar un bon peix a la sal és segurament la millor manera de fer-ho per conservar el màxim el seu gust. A més a més, té un avantatge molt interessant, i és que el temps de cocció no és (massa) crític; es pot mantenir calent dins la seva capa de sal uns minuts (mentre feu l’aperitiu o el primer plat), i la seva textura no es veurà afectada. Per mencionar un inconvenient, és que la quantitat de sal que es necessita és elevada i, al coure’s al forn, la despesa energètica és important.   Amb aquesta variació de la recepta resolem aquests dos inconvenients tot mantenint el principi de la «no intervenció», és a dir, no camuflant el sabor del peix amb salses ni coccions complexes!

Necessites:

  • Un bon peix ben fresc, Orada, Llobarro, Lluerna… demana a la peixeteria que te’n facin dos lloms, sense escamar-lo.
  • Sal gruixuda (no n’empraràs ni mig paquet!)
  • Romaní, Farigola o altres herbes aromàtiques (sense exagerar!)
  • Per acompanyar-lo, pots fer un tomàquet «concassé»
    • Tomàquet
    • Sal
    • Oli

Primer de tot cal que facis un llit de sal d’un parell de dits de gruix, en una cassola o olla (amb tapa) en la que t’hi càpiga el peix. Al contrari que quan el fas a la sal de forma tradicional, aquí el peix el pots partir (de fet és recomanable per igualar el temps de cocció). Tot seguit hi poses les herbes aromàtiques que tinguis i remulles la sal amb aigua, però no massa! Esquitxa amb els dits, per no diluir la sal, quatre o cinc cops. Així aconseguiràs fer una mica de vapor.

 

Un cop tens la base feta, posa el peix al damunt, ja amb les porcions fetes, llom sobre llom, com si estigués de nou tancat. La part de la cua serà per a la Carlota i la Paula, ja que no hi haurà cap espina, i la part superior, per a nosaltres. Tapes la cassola (o olla) i la poses a foc ben fort (al màxim!), uns 10 minuts.

Mentre es cou el peix, prepares la guarnició, en aquest cas un tomàquet «concassé». El peles (ja sigui amb un bon ganivet o bé escaldant-lo un parell de minuts), en descartes la part interna (que no has de llençar! aprofita-la per fer una salda de tomàquet!), i talles la part més carnosa a daus.

Passes els daus a un bol, hi poses sal i oli i… ja està!

Passats 10 minuts, fas una primera ullada al peix. Compte que s’haurà generat força vapor, no t’escaldis! Si ja no el veus rosat, ja pots apagar el foc i deixar-lo tapat fins al moment de consumir-lo (tampoc et passis, 5-10 minuts màxim de repòs)

Servir-lo és d’allò més fàcil. Poses una porció al plat, en treus la pell, que sortirà quasi sola, una cullerada de tomàquet, un rajolí d’oli cru i… bon profit!

La Carlota ha repetit i tot!

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s