Mandonguilles amb cols de Brussel·les


Les Mandonguilles sempre ens han agradat molt! Aquesta versió, amb cols de brussel·les, és diferent a les versions més típiques, i realment combinen molt bé. A més a més, quan les menges, sempre hi ha el factor sorpresa de saber si menges col o mandonguilla 😉

Ingredients:

Mandonguilles:

 • 250gr de carn de vedella, picada només una vegada
 • 250gr de carn de porc i una tira de cansalada, picada només una vegada
 • La molla d’un pa de pagès.
 • Un ou
 • Farina
 • Llet
 • Sal, pebre i canyella en pols

Sofregit:

 • Ceba
 • Pebrot verd
 • Tomàquet
 • Vi ranci
 • Sal i pebre

I evidentment les cols de Brussel·les.

Elaboració:

La primera operació és blanquejar les cols. Treus la primera capa i una mica del tall si és massa gran, les neteges i les poses en aigua bullint amb sal, i quant l’aigua torni a bullir, comptes tres minuts i les passes immediatament a un bol amb aigua i gel per aturar la cocció.

   

Un cop refredades, les asseques, les enfarines i les fregeixes lleugerament. Aquí no es tracta de coure les cols, només han d’agafar un to marronós a la capa externa; ja és couran conjuntament amb les mandonguilles a la cassola. Un cop fregides, les passes a un plat amb paper absorbent.

                     

Després et poses a fer les mandonguilles. Primer empapes la molla de pa esmicolada en llet, i seguidament barreges bé les dues carns, l’ou, la molla de pa (escorreguda, que no gotegi), ben amanida de sal i pebre i una punta (poca!) de canyella en pols. Per donar forma a les mandonguilles, és interessant comptar amb una bona ajudanta; la Paula s’ho va passar molt bé i li van sortir molt rodones!

   

Les fregeixes en el mateix oli en el què has fregit abans les cols i les retires també a un plat amb paper absorbent. Igual que les cols, no cal fregir-les massa, la cocció es farà després, així que només cal que es torrin per fora, però que quedin crues per dintre.

               

Quan tinguis fetes tant les cols com les mandonguilles, agafes una mica de l’oli que has fet servir per fregir, el poses a una bona cassola, i comences a fer un bon sofregit. Com sempre, sense presses! Ceba, pebrot, un cop ben fets ambdós, el tomàquet, i un cop ben sec, el gotet de vi ranci. Recorda fer el sofregit també amb sal, per a què la ceba perdi l’aigua més fàcilment i a més a més tot vagi agafant el seu punt de sal.
   

Quan el sofregit estigui de nou ben sec, és a dir, el vi ranci s’hagi quasi evaporat, poseu a la cassola les mandonguilles i les cols, i quasi cobriu d’aigua. Millor que en falti una mica que no pas que en sobri, d’aigua. Quan l’aigua arrenqui el bull, poseu el foc al mínim i tapeu. A partir d’ara, compteu una horeta, només remenant de tant en tant.

   

Passada la hora, acabeu de coure sense la tapa fins que la salsa agafi la textura que us agradi. Com que les mandonguilles i les cols s’han fregit amb farina, la salsa ja quedarà molt lligada, no cal que hi afegiu cap espessidor. I ja està, bon profit!

2 Comentarios Agrega el tuyo

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s